LYNNE HANSON – JUST A POET

Artiest info
Website - bandcamp
facebook
Label: Panda Cave Records

“Just A Poet” is de nieuwste tiende plaat van de Canadese zangeres en songschrijfster Lynne Hanson uit Ottawa, Ontario. Terugblikkend in ons uitgebreide recensie-archief leert ons dat we deze getalenteerde muzikante al volgen sinds juli 2008 toen ik een recensie schreef over haar album “Eleven Months”. Toch debuteerde ze al in 2006 als soloartieste met de plaat “Things I Miss”. In 2010 volgde haar derde album “Once The Sun Goes Down” en in 2014 was er album nummer vier “River Of Sand” dat alweer een vervolg kreeg in 2016 met de plaat “7 Deadly Spins” die werd uitgebracht als een album van ‘Lynne Hanson & The Good Intentions’.

2017 leverde opnieuw een soloplaat op die “Uneven Ground” heette en begin 2020 volgde de zevende solorelease onder de titel “Just Words” waarna Covid-19 voor een sabbatperiode van twee jaar zorgde en pas in 2022 haar laatste soloalbum “Ice Cream In November” opleverde. In 2018 bracht Lynne Hanson samen met singer-songwriter Lynn Miles die “River Of Sand” had geproducet ook nog een plaat uit als het Canadese folk- en countryliedjes zingende vrouwenduo ‘The LYNNeS’ onder de titel “Heartbreak Song For The Radio”. We zijn nu dus blij dat ze ons haar nieuwe twaalf nummers tellende album “Just A Poet” heeft toegestuurd want we konden daardoor weer enkele pareltjes ontdekken op de tracklijst van deze cd, zoals de twee liedjes die u hieronder op de video’s kunt beluisteren: de eerste single “Light In Me” en het mooie “Just A Little Bit”.

Net als bij haar vorige platen twee werd ook nu weer een beroep gedaan op multi-instrumentalist Jim Bryson voor de rol van producer, een taak die hij ook al sinds vele jaren waarneemt voor zangeres Kathleen Edwards. Op dit album speelt hij mee op akoestische en elektrische gitaar, piano, Wurlitzer, mellotron en percussie en hij zorgt ook nog voor backing vocals. Andere aan de plaatopname meewerkende instrumentalisten zijn Blair Michael Hogan op gitaren, Philippe Charbonneau op basgitaar en Marshall Bureau op drums. Emma Lamontagne, Tara Holloway en Ken Yates zorgen voor bijpassende backing vocals.

Lynne Hanson heeft voor de start van haar solocarrière in 2006 gedurende vijf jaar opgetreden als zangeres in de band van de Canadese jazzgitarist Shane Simpson. Die ervaringen met jazz en ook een beetje met blues konden we nadien regelmatig terughoren in de songs op haar soloplaten. Die invloeden zijn ook nu weer te horen op enkele tracks van “Just A Poet” zoals in de door piano begeleide titelsong, het nummer “About Yesterday” of het als waardige albumafsluiter bewaarde “Halfway Whole”.

Openingstrack “Outlaw Lover” drijft op een catchy riff en beat, “Princess And Her Pea” is een leuke ballad in countrystijl, het melodieuze “Can’t Let Go” en ook het ritmische “Sort Of” groeien al snel uit tot echte oorwurmen. Verder hoeven we echter niet uit te wijden over deze alweer schitterende nieuwe plaat van Lynne Hanson die in elke song opnieuw bewijst dat ze over een prachtige stem beschikt en de luisteraar van begin tot einde aan haar lippen zal zien hangen bij het horen van al die mooie liedjes op het album “Just A Poet”.

(valsam)